Kaching!

Rabu, 15 November 2017

Bercuti di Perak dan Tempat Menarik Yang Dilawati

Dalam kandang kuda, Kellies Castle

Mama saja naikkan gambar anak mama masa bercuti kat Ipoh. Tapi banyak lagi.. Tapi macam dah hilang jer gambarnya. Hanya ini yang sempat diselamatkan. Hihi.
Kita bercuti kat Perak sempena mama ada kerja kat sana. Jadi, tengahari Sabtu dan Ahad kita berjalan-jalan di Perak. Kita pergi ke Kellies Castle, Batu Gajah, tidur semalam kat Sri Manjung. Tempat pertama mama dan ayah berjumpa. Ayah pilih hotel yang sama. Ikutkan mama, nak pilih bilik yang sama. Eh, jangan salah faham. Mama, ayah dan kawan mama ambil bilik sorang satu. Bukan kami buat maksiat tau. Hotel tu dekat dengan Giant. Nama mama dah lupa. JJ sana sikit. Dekat juga dengan kedai kucing.
Lepas tu, kita pergi jumpa kawan ayah dan lepak kat Lumut. Juga tempat mama dan ayah dating. Hihi..
Esoknya, kita pergi ke Pulau Pangkor, Perak. Alang-alang, kan.. Tengahari pergi, petang balik.. Pusing naik motor je..
Masa ni baby umur 11 bulan. 28-19 Julai 2017.


Tengok reaksi adik.. Aneh. Hihi. Inilah termpat dikatakan hantu berkeliaran di sebelah kanan ayah tu

kat atas bumbung Kellies Castle

Ayah menggeletar gayat.. Mama dan baby bantai gelak.. Hahaha

Kellies ni nama mak kepada pemilik rumah ini, seorang anak lelaki. Selepas dia sedih ibunya meninggal dunia, terus namakan istana ini nama ibunya. 
Nama pemuda ini, ala lupa.. Stanford ke apa.. Dia berasal daripada keluarga susah di Britain dan lebih susah pada Zaman Revolusi Besi. Kerajaannya menawarkan peluang pekerjaan di luar negara. Dia datang sini sebagai arkitek.

Kemudian berjumpa dengan isterinya yang duk di Singapore. Kahwin. Kemudian, mak dia meninggal. Dia balik jap. Kemudian balik sini balik.

Mereka sangat gigih. Selepas satu usaha mereka buat gagal, mereka buat lagi usaha yang lain. Usaha yang mama maksudkan, mereka adakan ladang kapas. Gagal. buat yang lain pula. Lepas tu, buat ladang getah, baru berjaya.

Yang tak bestnya, isteri si pemilik ini m

Hantu pemilik sebab tak tenang dan menjaga rumah ini. Ia dikatakan sering berkeliarkan di lalun pejalan kaki tu. Isterinya pula yang duduk rumah ini.

Panjang lagi lah ceritanya sampai anaknya ke Cameron Highland, Pahang pun ada.


Pulau Pangkor, Perak.

Pagi tu masa kat hotel, kita decided to go Pangkor Island. Awal tu, ayah gi beli untuk kita bawa bekal. Kemudian, belikan kasut mama gantian sebab ayah dah tinggalkan kasut Bata merah kesayangan mama.


Tengahari juga la kita naik feri. 12.15 tengahari. Kalang-kabut dari tempat parking ke jeti. Rupanya lambat lagi nak gerak. Satu baris penumpang tu ada 3 tempat duduk. Lagi tepi kami adalah seorang budak yang naik dengan ayahnya. Mereka ada hantar ikan bilis ke darat (Lumut). Budak tu la bagitau kami feri akan berhenti di Pulau Pinang dahulu, Kemudian baru berhenti di tempat yang sepatutnya kita turun.

Laut Pangkor

Mama suka gambar ini.. Cantik. dengan sampan, bot.. macam lukisan mama kecil-kecil (masa sekolah) dulu. Muka mama dah macam orang siam (pakai tudung bulat)

Ayah layan baby

Cantik, kan..

Kat masjid tepi pantai Pangkor. Ayah singgah solat Zuhur. Baby happy merangkak sebab luas kat sini.

kat Kota Belanda

Kota Belanda, senyum dalam keletihan

eh, dah kenapa

cantik kan Kota Belanda


Jumaat, 4 Ogos 2017

Perkataan Pertama Bayi Sha

Bawa harraz ke Kellies Caste, Ipoh, Perak, 11 bulan, 29  Julai 2017


Perkataan pertama yang keluar dari mulut baby ialah "angin" pada usia 2 bulan. Pada masa itu, mama letak minyak atas perut baby dan sapu-sapu, urut-urut. Memang mama akan naik keluar angin badan. Duk erk, erk.. Mama akan cakap pada baby, angin.. Hari itu, mama tak cakap, tapi baby yang cakap. Tapi sekali itu sahaja lah.

Kemudian, seingat mama perkataan pertama baby lagi ialah "ma.. ma". Seingat mama la.

Pagi tadi, pada usia baby nak masuk 12 bulan, tinggal lagi 7 hari lagi, baby sebut "pampers". Biasanya baby sebut e-pers. Semuanya mula dengan e-.. Contohnya, handphone, baby akan cakap, e-phone.

Selamat membesar anakku. Gigi belum tumbuh. Berjalan pun belum. Berdiri sekali sekala. Ada satu malam minggu lepas tu, mama sedang makan nasi, tetiba baby yang berada di sebelah mama, bangun berdiri sambil tepuk tangan beberapa kali.

Khamis, 13 Julai 2017

Demam Panas, Suhu Tinggi, Cucuk Ubat Buntut

Di Klinik Kesihatan Setapak, Kuala Lumpur. 11 bulan 2 hari. 13 Julai 2017
 Bayi berusia 11 bulan, demam sudah dua minggu lepas. Sampai keluar kahak melalui dengan telinga. Sudah sihat telinganya itu. Hari ini kena pergi juga ke Klinik Kesihatan disebabkan demam panas, suhu tinggi. Doktor memang cadagkan supaya cucuk buntut kerana suhunya tinggi. Tadi periksa dengan Medical Assistant (MA) 38.5 darjah celcius. Biasanya dia demam tapi dia tak lah sampai setinggi ini.

MA suruh buka seluar dan pampers. Dia masukkan ubat ke dalam buntut. Dia minta lapkan dengan kain basah lembab. Dah buka seluar tu, nak pakaikan susahlah pula. Hai la anak..

Kemudian, kena pergi ambil darah untuk pemerhatian makmal pula. LPasang lagu Didi and Friends pun dia dah tak layan. Dia tahu sakit. Eleh, mama pun kena cucuk juga, tak sakit pun. Ini Harraz ikut ayahnya la, takut jarum. Baby menangis punya la kuat. Semua orang tengok. Mama bawa Harraz ke luar. Orang punya la ramai hari ini. Nak lalu pun susah.

Gambaran tadi. Terkejut, beratur sampai keluar-keluar

Mama bawa keluar dan tenangkan bayi. Bagi minum susu. Kemudian, dia ok. Bila ada kawan (kanak-kanak) sebelah dia, lagi dia ok. nak berkawan. Kakak tu cakap, dahi tinggi, tanda budak cerdik ni. Mama senyum sahaja, dalam hati, pandai ikut mama la ni. Hihi.

Jumpa doktor, doktor tengok analisa darahnya. Doktor kata palet untuk dengginya ok. Darah putihnya pun ok. Tak ada masalah apa. Paru-paru pun ok. Tak ada kahak dalam peparu. Doktor cakap ini adalah demam virus. Maknanya berjangkit dengan orang lain. Budak-budak punya imun lain, dia lebih mudah terkena jangkitan penyakit.

Doktor juga risau kalau kurang minum, kanak-kanak akan cepat hydryted. Kekeringan. Bahaya. Kena tahan wad sebab bendalir dalam badan kurang.

Doktor periksa tengkok untuk lihat kerongkongnya, susah betul. Baby nangis-nangis. Mama yang pegang, doktor banyak kali cuba. Tukar ayah pula pegang baby. Pun susah juga. Doktor sebelah pun datang tolong ajar cara pegang bayi. Tak lama kemudian, ok dapat tengok kerongkong. Tak ada tongsil.

Doktor cakap kalau tongsil bengkak, akan kurang selera makan, muntah-muntah, tak aktif.

Doktor pesan supaya sentiasa pantau suhunya. Kalau panas 38 darjah ke atas, boleh bagi ubat buntut. Ubat buntut ni lebih cepat turunkan suhu. Kalau suhu tinggi, boleh sebabkan budak-budak 5 tahun ke bawah dapat sawan. 

Boleh juga lapkan badannya dengan kain air sejuk untuk kurangkan kepanasan. 

Baby dah demam lama. On off. Tapi sejak Isnin dia merengek je kat taska. Malam-malam, dia demam panas. Malam tadi, lap-lap pun suhu tak turun juga. Bagi makan ubat pun tak turun suhunya. Risau mama. Merengek. Jadi, janji dengan baby nak bawa pergi klinik pada hari ini.

Pagi tadi, ayahnya tanya balik, kata nak bawa ke klinik. Ya, jadi. Kesian kat baby. Risau bukan demam je. 

Pergi kerja dahulu, punch card,isi borang kebenaran keluar pada waktu pejabat dan masuk balik pukul 2.30. Hihi. Sepatutnya, masuk balik pukul 2 petang. Tapi terlajak sikit. Anak mama pun aktif kat rumah tadi. Asyik datang peluk dan cium mama. Dah pandai sebut. "ma.. ma"

Semoga anak mama cepat sihat. Suka mama tadi baby mama dah cerdik.